– näin varmistat lähetyksien sujuvuuden lakon aikana!

Auto- ja kuljetusalan työntekijäliitto AKT antoi aiemmin lakkovaroituksen vastatoimena palkankorotuksia ja laadullisia kysymyksiä koskevassa työtaistelussa. Huomenna 15.2. alkava lakko koskettaa peräti neljää eri sopimusalaa, ja työtaistelu koskettaa kaikkiaan noin 9000 työntekijää kuorma-autoalalla, säiliöauto- ja öljytuotealalla, ahtausalalla sekä terminaalitoiminta-alalla. Lakon laajuuden vuoksi vaikutus ulkomaanlähetyksiin on väistämätön.

Mihin lakko vaikuttaa?

Työtaistelu vaikuttaa laajamittaisesti kaikkiin lähetyksiin niin kotimaassa kuin ulkomaillakin. Erityisesti ulkomaankauppaan lakon vaikutukset iskevät voimakkaimmin. Yksi syy siihen on 1.2. voimaan tullut ahtausalan ylityökielto, joka alkaa kuormittaa pitkittyessään laivayhteyksin liikkuvia tuonti- ja vientikuljetuksia.

Ulkomaantoimituksiin liittyviä kuljetusaikatauluja ei voida mahdollisen lakon aikana taata ja tämä kannattaa huomioida myös ulkomaanlähetyksiä tarjoavan yrityksen verkkokaupassa tai -sivuilla.

Näin lakko vaikuttaa tukemiimme kuljetusyhtiöihin

DB Schenker: Lakko vaikuttaa suuresti DB Schenkerin kuljetuksiin. Tämä hidastaa tuonnin ja viennin lisäksi huomattavasti myös kotimaan kuljetuksia. DB Schenker tiedottaa, että he pyrkivät pitämään tuotantonsa käynnissä mahdollisuuksien mukaan myös työtaistelutoimien aikana. Kuljetuksissa DB Schenker priorisoi yhteiskunnalle tärkeät tuotteet kuten lääkkeet ja elintarvikkeet.

GLS: Lakolla saattaa olla vaikutusta GLS:n alihankkijoiden Postin ja DB Schenkerin hoitamiin vientinoutoihin ja kotimaan jakeluihin. Lakon ei pitäisi vaikuttaa GLS:n lähetysten maastalähtöön.

Matkahuolto: Lakko ei vaikuta Matkahuollon kautta kulkeviin lähetyksiin juuri ollenkaan.

Posti: Lakko vaikuttaa suuresti Postin kuljetuksiin. Lakolla on vaikutuksia ainakin Postin kuljetus- ja terminaalitoimintoihin sekä kotimaan ja ulkomaan lähetyksiin. Posti on arvioinut, että lakon ja tukitoimien takia pakettien, kirjeiden, lehtien sekä ulkomailta saapuvien ja lähtevien lähetysten kulku viivästyy useista päivistä yli viikkoon. Sama arvio koskee myös rahtikuljetuksia.